Ssaki ogólnie wytwarzają witaminę C, oprócz człowieka i świnki morskiej. Pies ważący ok 50kg wątrobie wytwarza ok 10g wit. C dziennie. Nie wiadomo, skąd bierze się zalecana człowiekowi dawka 0.5g dziennie.
Rola wit. C:
- produkcja kolagenu (główne białko tkanki łącznej, tworzy szkielet naczyń krwionośnych)
Sugerowany sposób spożywania wit. C
Składniki:
- 10g krystalicznej wit. C (kwas askorbinowy, nie askorbinian sodu)
- miód spadziowy (zawiera bardzo dużo flawonoidów)
- 2 małe łyżeczki sproszkowanej owoców dzikiej róży (rudawy proszek)
- 1 mała łyżeczka sproszkowanego ziela ruty (zielony proszek) 9kobiety w ciąży nie powinny tego dodawać, gdyż ruta w dużych dawkach pobudza czynności skurczowe macicy)
- butelka z ciemnego szkła min. 750ml
Opcjonalne dodatki:
- pyłek pszczeli
Wieczorem nalać do dzbanka 500ml wody. Rozpuść w niej 2 duże łyżki miodu, dosypać rutę i różę,. Przelać do butelki, zostawić do rana. Wsypać wit. C. Dodać 250ml wody. Zakręcić butelkę i mocno wstrząsać, aż wit. C się rozpuści. Owinąć butelkę czymś ciemnym, np. czarną skarpetą. Wypijać w ciągu całego dnia po 15ml. Zapewni to terapeutyczne stężenie kwasu askorbinowego we krwi.
Kuracja 30 dni. Potem zażywać więc po 2 gramy dziennie, też w dawkach podzielonych.
Minimum 6 miesięcy jest potrzebne, aby oczyścić naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych.
Polecana książka: Matthias Rath „Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca tylko my ludzie”. Opisuje badania naukowe, opisujące, że skleroza naczyń wieńcowych jest procesem całkowicie odwracalnym.
Różne wit. C:
- stanlab CZDA
- dary natury proszek z owoców