Składniki:
- 700 g gotowanych ziemniaków
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 1 jajko
- sól , pieprz
Podgrzać mleko, aby było letnie, wrzucam cukier i drożdże, rozmieszać i odstawić, aby drożdże ruszyły.
Ziemniaki rozgnieść dobrze tłuczkiem. Dodać przyprawy, wbić jajko, rozgnieść ponownie. Przesiać pół mąki do masy, stopniowo. Wymieszać, dodać mleko, wymieszać, przesiać resztę mąki. Połączyć. Potem wyrabiam na blacie, dosypuję mąki jak za bardzo lepi się do rąk.
Podzielić ciasto na części. Każdą część rozwałkować do pożądanej grubości (aczkolwiek tortille powinny być cienkie), wielkość placka taka jak patelnia. Smażyć na suchej patelni. Smażyć tak długo, aż będzie gotowe, drożdże powinny pachnieć, placek powinien być rumiany. Jak już się zarumieni z jednej strony, obracam placek i smaruję masłem po tej stronie już usmażonej.