Poczytałem trochę o dobrodziejstwach płynących ze spożywania tej rośliny – najbardziej podobał mi się wpis Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie. Przewertowałem kilka przepisów na syrop z czosnku i takie coś wyciągnąłem jako część wspólną:
składniki:
- 2/3 (dwie trzecie) główki czosnku (najlepiej polskiego – ma barwę różową, nie chińskiego)
- 3 łyżeczki miodu
- pół szklanki wody przegotowanej, temperatura około 30st
- 1 cytryna
- 2 gałązki natki pietruszki
narzędzia:
- mały słoik 330ml
- praska do czosnku
- do wyciskania cytryn (ułatwienie, nie wymagane)
Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce, wrzucić do słoika, odstawić na 10 minut. W tym czasie miód rozpuścić w wodzie oraz wycisnąć sok z cytryny (może zawierać miąższ, pestki usunąć), umyć i posiekać natkę pietruszki. Po 10 minutach do słoika dodać wodę z miodem, sok z cytryny oraz natkę. Słoik zamknąć i wstrząsnąć. Wstawić do lodówki na 3 doby. Potem podawać.
Natka pietruszki jest w celu zmniejszenia zapachu z ust – można ją pominąć. Aczkolwiek sama z siebie też ma pozytywne zdrowotnie działanie. Przykry zapach z ust również redukuje wypicie ciepłego mleka po wypiciu syropu.
Dawkowanie w czasie choroby:
- dzieci – 3 razy dziennie 1 łyżeczka
- dorośli -3 razy dziennie 1 łyżka
Dawkowanie profilaktyczne:
- dzieci – 1 raz dziennie 1 łyżeczka
- dorośli -1 raz dziennie 1 łyżka
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Podawać można zacząć wcześniej, 3 dni to czas na przegryzienie się.