Poczytałem trochę o dobrodziejstwach płynących ze spożywania tej rośliny – najbardziej podobał mi się wpis Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie. Przewertowałem kilka przepisów na syrop z czosnku i takie coś wyciągnąłem jako część wspólną:

składniki:

  • 2/3 (dwie trzecie) główki czosnku (najlepiej polskiego – ma barwę różową, nie chińskiego)
  • 3 łyżeczki miodu
  • pół szklanki wody przegotowanej, temperatura około 30st
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki natki pietruszki

narzędzia:

  • mały słoik 330ml
  • praska do czosnku
  • do wyciskania cytryn (ułatwienie, nie wymagane)

Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce, wrzucić do słoika, odstawić na 10 minut. W tym czasie miód rozpuścić w wodzie oraz wycisnąć sok z cytryny (może zawierać miąższ, pestki usunąć), umyć i posiekać natkę pietruszki. Po 10 minutach do słoika dodać wodę z miodem, sok z cytryny oraz natkę. Słoik zamknąć i wstrząsnąć. Wstawić do lodówki na 3 doby. Potem podawać.

Natka pietruszki jest w celu zmniejszenia zapachu z ust – można ją pominąć. Aczkolwiek sama z siebie też ma pozytywne zdrowotnie działanie. Przykry zapach z ust również redukuje wypicie ciepłego mleka po wypiciu syropu.

Dawkowanie w czasie choroby:

  • dzieci – 3 razy dziennie 1 łyżeczka
  • dorośli -3 razy dziennie 1 łyżka

Dawkowanie profilaktyczne:

  • dzieci – 1 raz dziennie 1 łyżeczka
  • dorośli -1 raz dziennie 1 łyżka

Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Podawać można zacząć wcześniej, 3 dni to czas na przegryzienie się.

Kategorie: zdrowie