Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki (np. pszenna 500, 650)
- 1 szklanka (poj. 200 ml) rosołu lub wywaru warzywno-mięsnego czy warzywnego (najlepiej w temperaturze pokojowej, bo łatwiej rozprowadzić go w mące bez grudek)
- 3 łyżki tartego chrzanu (tarty z korzenia lub taki ze słoika)
- sól – do smaku
- cukier – także do smaku, ja dodaję ok. 1/2 łyżeczki
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
W garnku, w którym będę szykować sos, roztapiam masło. Do gorącego dodaję mąkę, szybko mieszam i chwilę zasmażam na jasną, złocistą zasmażkę – dwie, trzy minuty, do czasu, aż mąka straci surowość i zacznie apetycznie pachnieć.
Wtedy dolewam zimny lub letni (nie gorący, bo taki zagotuje od razu mąkę i mogą powstać grudki) rosół/wywar. Cały czas gotując, mieszam z zasmażką na gładki sos bez grudek – tak długo, aż sos zgęstnieje i zacznie się gotować. Wtedy dodaję chrzan, całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze przez minutę.
Następnie wyłączam grzanie i doprawiam do smaku solą oraz cukrem. I na koniec śmietana – najpierw ją hartuję tj. dolewam do niej kilka łyżek gorącego sosu, mieszam i dopiero tę mieszankę dodaję do sosu. Całość dokładnie mieszam, łącząc wszystkie składniki.