Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 60 g cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
- po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)
Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj czosnek, smaż kilkanaście sekund i dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.
Gotuj 5 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.