Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj czosnek, smaż kilkanaście sekund i dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

Gotuj 5 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.

Kategorie: kuchnia