Arsen przedostaje się do ryżu z gleby, gdzie trafia z nawozów i pestycydów. Najwięcej gromadzi się go w ściankach ryżu, dlatego szacuje się, że ryż brązowy zawiera go o 80% więcej niż ryż biały. Ważne jest też to, gdzie ryż, który spożywamy, był uprawiany. Biały ryż basmati – uprawiany w Indiach, Kalifornii czy Pakistanie – ma zdecydowanie mniej arszeniku niż brązowy ryż uprawiany na innych obszarach.

Dzieci do 4 roku życia powinny unikać ryżu i produktów pochodnych, np. napojów ryżowych zastępujących napoje mleczne.

Sposób przygotowania, aby jak najwięcej pozbyć się arsenu:

  • namocz ryż w wodzie kilka godzin przed gotowaniem, najlepiej dzień wcześniej
  • porządnie przepłucz przed gotowaniem aż woda będzie czysta
  • gotuj w proporcji 1:5

Linki:

  1. http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/arsenic_in_rice.pdf
  2. https://www.food.gov.uk/science/arsenic-in-rice
  3. https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm319948.htm
  4. https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm367263.htm
  5. https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/nauka,2191/smiertelne-niebezpieczenstwo-czai-sie-w-ryzu-zmien-sposob-jego-gotowania,223791,1,0.html