Składniki:
- 12 długich plastrów boczku wędzonego
- pół kilo mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ulubione przyprawy do mięsa mielonego
- żółty ser typu ementaler
- papier do pieczenia albo folia aluminiowa albo mata do zawijania suszi
- sos barbeque
- coś chrupkiego do obtoczenia, np. pieczona cebulka
Dopraw mięso mielone, porządnie wymieszaj. Plastry boczku rozłóż na papierze, po 6 (powstaną 2 rolady), połączone dłuższymi bokami. Na każdej części połóż cienką warstwę mięsa, zostaw 3cm (wzdłuż plastrów) nieprzykryte. Pokrój ser żółty w słupki ok 1cm średnicy i połóż na brzegu rolady. Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Całość zroluj tak aby ser był w środku. Obie rolady wsadź do piekarnika na 25 minut. Zrób glazurę z sosu BBQ (pędzelkiem). Piecz kolejne 10 minut. Wyłącz piekarnik, zostaw na 5 minut. Ponownie zrób glazurę z sosu BBQ. Wyjmij z piekarnika, obtocz w cebulce, pokrój w plastry ok 1cm grubości i podaj.