Ciasto składa się z 7 warstw, od spodu: kruche ciasto, dżem, bezy, masa 3bit, kruche ciasto, dżem, bezy. Trzeba piec każde 3 warstwy osobno, podane składniki starczą na 2 wypieki. Można wziąć połowę składników i upiec wszystko za jednym razem, po upieczeniu pół użyć jako dół a pół jako górę.
Potrzebne rzeczy:
- blacha do pieczenia 24×35 cm
- duża deska do krojenia o rozmiarze jak blacha
Zakupy:
- 500g mąki pszennej tortowej
- proszek do pieczenia
- soda
- 300g cukru
- 2 kostki masła 200g
- cukier wanilinowy
- 6 jajek rozmiar L
- 100g posiekanych migdałów
- dżem pożeczkowy min. 330ml, więcej – lepiej
- 2 budynie waniliowe (obojętne, czy z cukrem czy bez)
- 1 litr mleka
- trochę tartej bułki
Kruche ciasto
Składniki:
- 460g mąki przennej tortowej
- 3g proszku do pieczenia
- 3g sody
- 80g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200g masła
- 6 żółtek jaj rozmiar L
Roztopić masło. Blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Przesiać mąkę przez sitko. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać z masłem oraz żółtkami. Wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie połowy. Pół ciasta schować do lodówki.
Bezy
Składniki:
- 6 białek jaj rozmiar L
- 200g cukru
3 białka rozbełtać robotem. Jak będą trochę ubite dodać powoli połowę cukru. Ubijać aż będzie sztywne.
Nie można ubić na raz wszystkich białek, ponieważ jak będą stały, to opadną i potem nie da się ich ubić ponownie.
Przygotowanie do pieczenia
Włączyć nagrzewanie piekarnika na 175 st. C. Drugie pół ciasta rozwałkować (lub rozgnieść rękoma) na grubość ok 4mm. Wyłożyć równo blachę tym ciastem. Wysmarować połową dżemu. Wyłożyć białka równą warstwą. Posypać połową migdałów. Wstawić do piekarnika, piec 40 minut. Jak sie upiecze, uchylić piekarnik. Po 5 minutach wyjąć ciasto, przykryć deską i całość odwrócić, aby ciasto wypadło z blachy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Druga porcja
Powtórzyć wszystkie czynności dla pozostałej połowy ciasta. Ok 25 minut od rozpoczęcia pieczenia przygotować masę budyniową.
Masa budyniowa
Składniki:
- pół kostki masła (100g)
- 750ml mleka
- 2 budynie
Z mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować, rozposzczając w mleku masło. Jeśli budynie trzeba osłodzić, to dosypać cukru zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie rozprowadzić budynie w tej szklance z mlekiem. Jak się mleko zagotuje, powoli dodać to ze szklanki z budyniem, ciągle mieszając. Masa budyniowa nie powinna wystygnąc przed jej położeniem na cieście, bo się zsiądzie i nie będzie można jej połyżyć.
Połączenie wszystkiego
W międzyczasie druga porcja ciasta powinna się upiec i trochę ostygnąć. Położyć deskę na blachę, odwrócić całość do góry nogami aby ciasto odpadło od blachy i odwrócić z powrotem – ciasto zostaje w blasze. Wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową na ciasto, Położyć na masie pierwsze upieczone ciasto, migdałami do góry. Schować do lodówki.
Gotowe, smacznego.