Składniki:
- mięso z indyka 1kg (pierś – będzie bardziej chuda i sucha, udziec – będzie bardziej soczysty, ale nie jest to białe mięso)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- jeśli mam udziec, wykrawam z niego kość, nie musi być dokładnie, potem na tej kości wraz z pozostałym mięsem gotuję rosół
- mięso nacieram solą
- łączę przyprawy sypkie, oliwę, czosnek, sok z cytryny
- smaruję marynatą mięso, odstawiam do lodówki na dobę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem
- wkładam mięso (w tym samym naczyniu) do piekarnika, piekę przez 2h w 150ºC