Składniki:

  • mięso z indyka 1kg (pierś – będzie bardziej chuda i sucha, udziec – będzie bardziej soczysty, ale nie jest to białe mięso)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. jeśli mam udziec, wykrawam z niego kość, nie musi być dokładnie, potem na tej kości wraz z pozostałym mięsem gotuję rosół
  2. mięso nacieram solą
  3. łączę przyprawy sypkie, oliwę, czosnek, sok z cytryny
  4. smaruję marynatą mięso, odstawiam do lodówki na dobę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem
  5. wkładam mięso (w tym samym naczyniu) do piekarnika, piekę przez 2h w 150ºC
Kategorie: kuchnia