Proporcje oryginalne:
- 1 kg dojrzałych malin
- 0,5 l spirytusu (95%)
- 0,5 l wódki (40%)
- 0,4 kg cukru
Spirytus i wódkę można zastąpić przez połączenie 700ml spirytusu i 300ml wody.
Proporcje na wsad do słoika 3L, całość na bazie spirytusu:
- 1,25 kg dojrzałych malin
- 875 ml spirytusu (95%)
- 375 ml wody
- 0,5 kg cukru
Czynności:
- zagotować wodę, połączyć ze spirytusem
- maliny oczyścić, umyć, zalać alkoholem, tak aby wszystkie były przykryte
- odstawić do ciepłego miejsca na 6 dni, codziennie wstrząsać
- zlać płyn ze słoja do butelki
- pozostałe maliny zasypać cukrem, wstrząsnąć
- odstawić aż cały cukier się rozpuści
- syrop zlać do butelki
- wycisnąć maliny i zlać do butelki
- całość odstawić w chłodne, ciemne miejsce na minimum 3 miesiące