Proporcje oryginalne:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 l spirytusu (95%)
  • 0,5 l wódki (40%)
  • 0,4 kg cukru

Spirytus i wódkę można zastąpić przez połączenie 700ml spirytusu i 300ml wody.

Proporcje na wsad do słoika 3L, całość na bazie spirytusu:

  • 1,25 kg dojrzałych malin
  • 875 ml spirytusu (95%)
  • 375 ml wody
  • 0,5 kg cukru

Czynności:

  1. zagotować wodę, połączyć ze spirytusem
  2. maliny oczyścić, umyć, zalać alkoholem, tak aby wszystkie były przykryte
  3. odstawić do ciepłego miejsca na 6 dni, codziennie wstrząsać
  4. zlać płyn ze słoja do butelki
  5. pozostałe maliny zasypać cukrem, wstrząsnąć
  6. odstawić aż cały cukier się rozpuści
  7. syrop zlać do butelki
  8. wycisnąć maliny i zlać do butelki
  9. całość odstawić w chłodne, ciemne miejsce na minimum 3 miesiące