Składniki:
- sarnina 500g
- czosnek 2 ząbki
- cebula 2szt
- pieczarki 300g
- czerwone wino wytrawne 200ml
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- masło pół kostki
- mąka pszenna 1 łyżka
- liście laurowe
- goździki
- sól
- pieprz
- cukier bądź miód
- mielona papryka ostra
- olej rzepakowy
Mięso kroimy, myjemy, zalewamy winem. Kroimy i dojemy czosnek. kilka goździków. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Wyjmujemy mięso z zalewy na talerz (jak najwięcej zalewy powinno zostać), osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy delikatnie mąką.
Obsmażamy kawałki mięsa na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroimy cebulę w grubą kostkę. Gdy mięso przesmażone, dodajemy cebulę i liść laurowy, jeszcze kilka goździków i papryka ostra. Smażymy a cebula będzie delikatnie zeszklona.
Dodajemy odrobinę samego czerwonego wina aby zdeglasować powierzchnię naczynia (zdjąć to, co na dole się przykleiło). Oraz dodajemy marynatę. Na małym ognie redukujemy wino do połowy objętości. Dolewamy wody aby przykryć mięso. Dorzucamy masło (bo dziczyzna jest chudym mięsem). Dusimy 1:15h.
W międzyczasie kroimy pieczarki na kawałki i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju; siekamy natkę pietruszki. Po uduszeniu mięsa (czyli po 1:15h) dodajemy pieczarki, natkę pietruszki i odrobinę cukru bądź miodu i dusimy jeszcze 15 minut.
Gotowe.
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=RZqTW1HZhp8