Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg kapusty
- 12 łyżek ryżu
- 12 łyżek kaszy manny
- 10 jajek
- 4 koncentraty pomidorowe
- 2 kostki rosołowe
- 3 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 litr wody
Mięso przyprawić. Cebulę usmażyć. Duże liście z kapusty zdjąć, resztę kapusty pokroić w kostkę. Wymieszać mięso, jajka, kaszę mannę, ryż, cebulę i uformować kotlety.
Kostkę rozpuścić w wodzie, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Obsmażyć delikatnie kotlety na oleju, aby się nie rozpadały. Wyłożyć garnek liśćmi, ułożyć kotlety. Zalać wodą z koncentratem, jak braknie to dolać więcej wody, aby wszystkie kotlety były przykryte. Gotować aż ryż będzie miękki.