Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 kg kapusty
  • 12 łyżek ryżu
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 10 jajek
  • 4 koncentraty pomidorowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody

Mięso przyprawić. Cebulę usmażyć. Duże liście z kapusty zdjąć, resztę kapusty pokroić w kostkę. Wymieszać mięso, jajka, kaszę mannę, ryż, cebulę i uformować kotlety.

Kostkę rozpuścić w wodzie, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Obsmażyć delikatnie kotlety na oleju, aby się nie rozpadały. Wyłożyć garnek liśćmi, ułożyć kotlety. Zalać wodą z koncentratem, jak braknie to dolać więcej wody, aby wszystkie kotlety były przykryte. Gotować aż ryż będzie miękki.

Kategorie: kuchnia