Produkty spożywcze w diecie Low FODMAP

Rodzaj produktu Dozwolone Częściowo dozwolone (ilość) Niedozwolone Uwagi
Warzywa Ogórki zielone, marchew, cukinia Ogórki kiszone (30–50 g), buraki (do 20 g) Cebula, czosnek Kiszonki bez czosnku/cebuli są bardziej bezpieczne. Zielony szczypior (cienki) jest OK.
Mięsa i ryby Wszystkie naturalne (np. kurczak, wołowina, ryby) Wędliny z dodatkiem czosnku/cukrów Wybieraj produkty bez dodatków wysokich w FODMAP, jak np. miód.
Nabiał Ser feta bezlaktozowy, mleko bez laktozy Ser feta (do 40 g), mleko zsiadłe Mleko zwykłe, sery dojrzewające z dużą ilością laktozy Sprawdzaj etykiety produktów na zawartość laktozy.
Zboża i mąki Gryczana, jaglana, kukurydziana Mąka żytnia 2000, jęczmienna, owsiana Bezpieczne w Low FODMAP to mąki o niskiej zawartości fruktanów.
Przyprawy Koper, imbir, kurkuma, oregano, bazylia, pieprz Papryka ostra (szczypta), gałka muszkatołowa (do 1/4 łyżeczki) Cebula i czosnek w proszku Olej czosnkowy jest bezpieczny (fruktany nie przechodzą do tłuszczu).
Tłuszcze Oliwa z oliwek, różne oleje Masło z laktozą Tłuszcze nie zawierają FODMAP, więc są generalnie bezpieczne.
Napoje Herbata zielona, czarna, kawa Wino białe/czerwone (1 kieliszek), soki owocowe (do 100 ml, zależnie od owocu) Napoje owocowe słodzone fruktozą Unikaj alkoholi słodkich i mieszanek z wysoką zawartością cukru.
Alkohole Wódka, whisky Likier, piwo Mocne alkohole bez dodatków są bezpieczne w umiarkowanych ilościach.
Owoce Owoce wysokie w FODMAP (np. jabłka, gruszki, mango) Niektóre owoce można spożywać w małych ilościach, np. banan (1/2 średniej sztuki).
Inne Zielony szczypior Miód, cukier Miód zawiera fruktozę, więc unikaj. Cukier biały jest bezpieczniejszy w małych ilościach.