Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 8-10 cytryn
  • 2 szklanki (takie 200ml z duralexu) cukru (360g)

Potrzebne rzeczy:

  • wyciskarka do cytryn
  • naczynie 3-litrowe zakrywane/zakręcane z szerokim otworem (np. słoik)
  • garnek min. 1.5 litra

Cytryny sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć sok – trzeba użyć tyle cytryn, aby było 350 ml soku. Sok (razem z farfoclami – miąższem) schować do lodówki. Wyciśnięte połówki cytryn zalać spirytusem i odstawić na 12-24h. Wyjąć łupiny z naczynia i odcisnąć (nic nie może się zmarnować).

Do garnka wlać sok, dodać cukier i 1050 ml wody. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści, całość nie musi się zagotować. Jak się cukier rozpuści, wlać do spirytusu, przykryć i czekać co najmniej 24h.

Uwzględniając sok, wodę, cukier przeliczony na wodę i spirytus to powstanie 2,6L produktu o mocy ok 37%. Tutaj przykłady innych proporcji, do uzyskania innych mocy.

Jeśli produkt finalny okaże się za kwaśny, to trzeba dodać trochę cukru. Jeśli okaże się zbyt gorzki (ale nie kwaśny), to dodać pół litra żołądkowej gorzkiej (tej żółtej) – zabija gorycz.

Smacznego i na zdrowie 🙂

Kategorie: kuchnia