Czas przygotowania + czas oczekiwania + czas pieczenia = 1 godz. 30 minut
Składniki:

 

  • 125 g płatków zbożowych (mieszanka ryżu, gryki, komosy ryżowej, prosa lub płatki jednozbożowe),
  • 60 g mąki kukurydzianej, tapioki lub mąki z maranty trzcinowatej,
  • 100 g masła,
  • 50 g nierafinowanego cukru,
  • odrobina wody.
  • dodatkowo (do wyboru): 100 g płatków migdałowych i 50 g nierafinowanego cukru, 100 g dżemu pomarańczowego, 50 g posiekanych orzechów i 50 g pokruszonej czekolady, 50 g płatków migdałowych i 50 g rodzynek, purée z jednego banana, po 50 g posiekanych orzechów i daktyli, 75 g wiórków kokosowych i otarta skórka z jednej cytryny.

Wymieszaj składniki ręcznie lub mikserem. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj i odstaw na godzinę. Formuj z ciasta małe kulki i układaj je na natłuszczonej blasze, a następnie piecz w piekarniku przez 15 do 20 minut, pilnując, aby się nie spaliły. Pozostaw do ostygnięcia, zanim przełożysz je do pojemnika.

Kategorie: ciasta