Składniki:
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru (może być mniej)
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
- Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
- Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
- Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
- Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.
- Foremkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.