Składniki:

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru (może być mniej)
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.
  6. Foremkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Żródło