Przygotowania zaczynam wieczorem dnia poprzedniego. Składniki (nie musi być dokładnie jak podane, ważna jest proporcja między kurkumą a pieprzem 2:1):
- solidna łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- ok 3cm3 imbiru
- 10szt goździków
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
- 3 cytryny
W dużym słoiku miód zalewam 0.4L wody o temperaturze max. 36 st. C. Czosnek przeciskam przez praskę do tego. Zostawiam do rana.
Imbir obieram i kroję. Tenże imbir, goździki, kurkumę, pieprz wrzucam do garnka, dolewam 0.5L wody i gotuję ok 15 minut. Zostawiam do rana.
Rano mieszam całość.
Pić 2 razy dziennie po pół szklanki. Do każdej porcji świeżo wyciskać sok z cytryny do smaku. Trzeba dodawać świeży sok z cytryny osobno, bo dobre rzeczy z niego znikają po 4h obecności w napoju.